lUv yOu i wAnT u nOe

Tuesday, March 1, 2011

menjagaHATI

okeyh2..jangan salah faham bila dengar lagu nie...
nie bukan lagu break dengan BF yup..
i'm still in love,love and love with him<stop,jangan nak mengada2 kat sini>

lagu nie memang lagu faveret sejak kuar dulu lagi..seronok dengar muziknya...
masa dulu sangat suka dengar...
tapi sekarng dah faham maksudnya...
bila dah terima situasi ni...
...MENJAGA HATI...
saya tengah menjaga hati kan?
ya,hati kecil ni masih ada untuk memaafi namun luka parah berdarah pasti berulang kembali...
jangan tamak pada pandangan dunia okey,aina..
saya hanya akan berdiri disitu disaat kamu perlukan pelukan kerana sudah tiada lagi pelukan buatmu selepas ini..


APA ITU HATI?
--->Hati adalah salah satu organ tubuh manusia.

daripada hadis:

"Ketahuilah bahawa dalam jasad ada segumpal daging, jika ia baik maka seluruh jasad menjadi baik, tetapi jika ia rosak maka seluruh jasad akan menjadi rosak, ketahuilah segumpal daging itu adalah hati”. (HR. Bukhari Muslim)

dan dalam Al-Quran:

"Maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Karena sesungguhnya bukanlah mata itu yang buta, tetapi yang buta, ialah hati yang di dalam dada" (22:46)
--->Hati mempunyai fungsi untuk merasa (pusat dari emosi)

Al-Quran selalu mengaitkan dengan hati untuk sesuatu yang berkaitan dengan perasaan, emosi atau iman.

- hati boleh sakit (Al-Baqarah:10)
- hati boleh tertutup 
- hati boleh bersedih


sahabat itu hadir dengan pelbagai perkara yang tak dijangka dan tak rasa perlu dijelaskan keperluannya atas kehadiran itu namun erti sahabat hanya boleh tafsir dengan layar pandang sendiri seperti EQUATION
----> KELAKUAN + KEPERCAYAAN = NILAI
nilai boleh di istilah sebagai kelakuan seseorang yang disokong oleh kepercayaan contoh yang paling senang adalah NILAI yang kita lihat pada seseorang insan adalah berdasarkan KEPERCAYAAN kita terhadapnya (kasih sayang, cara menghargai,membahagiakan, berkepentingan) kepercayaan kita terhadap perasaan insan tersebut terhadap kita dan ditambah dengan KELAKUANnya terhadap kita..seperti contoh dia mengungkapkan sayang namun dia berkelakuan seperti tidak peduli terhadap kita. Di atas kedua aspek itu membentuk NILAI insan itu secara psikologinya...NASIHAT yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan Al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya :


Pertama:

Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita
dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan... 


Kedua:
Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik
atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).

Ketiga:
Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik
atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.

Keempat:
Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau
engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang
menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Kelima:
Sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu
mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia
suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk
kepentinganmu.

Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan
hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
Lidahmu basah dengan berzikir kepadaPenciptamu, 

Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu, 
..dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memilikimu.


saya tengah sedih dengan kehilangan kekuatan ketika di uji gentir oleh ILAHI..
InsyaALLAH perkara tersebut akan beransur pulih sperti sedia kala sedikit waktu lagi...
mungkin ucapan maaf itu tak dapat pulihkan keadaan yang sebenarnya sudah keruh dengan marah-marah, caci-maki, luka berdarah, calar balar dan masih terguris...
ucapan maaf itu bakal menutup semua yang terjadi namun keadaan tidak akan pulih sperti sediakala...
Hanya akan bersua muka sahaja, seperti insan yang baru dikenali...Seperti tidak pernah wujud bibit mesra antara kita...Seperti tidak pernah ada hari indah yang pernah kita lalui...


Dua sisi yang saling berkaitan satu dengan lainnya.


Ya, antara Cinta dengan Persahabatan.

Mampukah kita membayangkan Persahabatan tanpa Cinta?
Persahabatan dan Cinta adalah teman terbaik kerana dimana ada Cinta, Persahabatan selalu berada disampingnya. Dan dimana Persahabatan berada, Cinta selalu tersenyum ceria dan tidak pernah meninggalkan Persahabatan.Pada suatu hari, Persahabatan mula berpikir bahwa Cinta telah membuat dirinya tidak mendapat perhatian lagi karena Persahabatan menganggap Cinta lebih menarik daripada dirinya.
?Hhem mm mm? Seandainya tidak ada Cinta, mungkin aku akan menjadi lebih terkenal, dan lebih banyak orang memberi perhatian kepadaku.? pikir si Persahabatan. Sejak hari itu, Persahabatan memusuhi Cinta. Ketika Cinta bermain bersama Persahabatan seperti selalu, Persahabatan akan menjauhi Cinta. Apabila Cinta bertanya kenapa Persahabatan menjauhi dirinya, Persahabatan hanya memalingkan wajahnya dan beredar pergi meninggalkan Cinta.
Kesedihan pun menghampiri Cinta dan Cinta tidak sanggup menahan air matanya dan menangis. Kesedihan hanya dapat termangu memandang Cinta yang kehilangan teman baiknya. Beberapa hari tanpa Cinta, Persahabatan mulai bergaul rapat dengan Kecewa, Putus asa, Kemarahan dan Kebencian.
Persahabatan mulai kehilangan sifat manisnya dan orang-orang mulai tidak menyukai Persahabatan. Persahabatan mulai dijauhi dan tidak lagi disukai.Walaupun Persahabatan cantik, tetapi sifatnya mulai memuakkan.Persahabatan menyadari bahwa dirinya tidak lagi disukai lantaran banyak orang yang menjauhinya. Persahabatan mulai menyesali keadaannya, dan saat itulah Kesedihan melihat Persahabatan, dan menyampaikan kepada Cinta bahwa Persahabatan sedang dalam kedukaan.
Dengan segera Cinta berlari dan menghampiri Persahabatan. Saat Persahabatan melihat Cinta menghampiri dirinya, dengan air mata yang berlinang Persahabatan pun meluapkan seribu penyesalannya meninggalkan Cinta.
Dipendekkan cerita, Persahabatan dan Cinta kembali menjadi teman baik. Persahabatan kembali kepada pribadi yang menyenangkan dan Cinta pun kembali tersenyum ceria. Semua orang melihat kembali kedua teman baik itu sebagai berkat dan anugerah dalam kehidupan.


Moral:


Mampukah Persahabatan tanpa Cinta?

Mampukah Cinta tanpa Persahabatan?
Sering kali ditemui banyak orang yang coba memisahkan Persahabatan dan Cinta karena mereka berfikir, ?Kalau Persahabatan sudah disulami dengan Cinta, pasti akan jadi sulit!?. Terutama bagi mereka yang menjalin persahabatan antara seorang pria dan wanita.
Persahabatan merupakan bentuk hubungan yang indah antara manusia, di mana Cinta hadir untuk memberikan senyumnya dan mewarnai Persahabatan. Tanpa Cinta, Persahabatan mungkin akan diisi dengan Kecewa, Benci, Marah dan berbagai hal yang membuat Persahabatan tidak lagi indah. Berhentilah membuat batas antara Cinta dan Persahabatan, biarkan mereka tetap menjadi Teman baik. Yang harus diluruskan adalah Cinta bukanlah perusak Persahabatan, Cinta memperindah persahabatan anda.
Seringkali Cinta cuma dijadikan kambing hitam sebagai perusak sebuah persahabatan. SALAH BESAR !!! Seharusnya dengan adanya Cinta, persahabatan akan semakin menyenangkan. Buat teman-teman yang sedang menjalin Persahabatan. Penuhilah persahabatanmu dengan Cinta, berikanlah Cinta yang terbaik untuk sahabatmu.
Buat teman-teman yang sedang mengalami kekecewaan dalam persahabatan, jangan salahkan Cinta! Tetapi cubalah perbaiki persahabatanmu dengan cinta karena cinta akan menutupi segala kesalahan, mengampuni dengan mudah dan membuat segala sesuatu yang tidak mungkin menjadi mungkin.
Buat teman-teman yang belum mengerti arti Persahabatan, 
cubalah memulai sebuah persahabatan. Dengan persahabatan kalian akan semakin dewasa, tidak egois dan belajar untuk mengerti bahwa segala sesuatu tidak selalu terjadi sesuai dengan keinginan kita.

Buat teman-teman yang sedang kecewa dengan Persahabatan. Renungkanlah;?

Apakah saya sudah menjalani Persahabatan dengan benar??

Dan cobalah memahami arti persahabatan buat hidupmu. Keinginan, semangat, pengertian, kematangan, kelemahlembutan dan segala hal yang baik akan engkau temui dalam persahabatan.