lUv yOu i wAnT u nOe

Saturday, March 31, 2012

gentarBERHARAP


*ignore*
mahu menjejak kaki ke atmosfera itu lagi
mahu menatap mata itu dengan penuh rasa kecintaan
mahu dampingi insan itu dengan penuh kasih sayang
mahu meletakkan kepala di bahu itu dan bercerita mengenai masa depan
mahu genggam tangan dan jemari itu saat ketakutan
mahu beritahu betapa gadis ini sayanginya
sayang dengan cinta yang telah ALLAH kurniakan
mahu beritahu gadis ini akan bertanggungjawab dengan janji yang telah dibuat
mahu dia tahu gadis ini gadis yang dia sayang sejak dulu tak pernah lupa
lupa pada amanah yang telah diberikan
mahu dia tahu
seberapa banyak air mata kecewa yang pernah dia hapuskan 
gadis ini tetap kuat dan teguh berdiri di sisi dia dengan senyuman
senyuman yang kadang-kadang hipkrit supaya dia tak resah
supaya dia tak penat memikir tentang gadis ini

mak ayah,
assalamualaikum..
adik sayangkan mak dan ayah
membilang hari bertemu dengan mak ayah dengan gentar yang sukar diluahkan
- thank maknjang dan abang, i always need a supporter -

Friday, March 30, 2012

mengenangKISAH



menaip dalam satu rasa yang penuh selesa
iya, aq rasa aq tak tahu dan aq betul-betul cakap
aq baru dapat balik hidup aq dalam tempoh dua tiga bulan ni
kata orang di sekeliling tentang aq, mereka pandang aq dengan versi masing-masing
mereka ada pandangan 'siapa ainatul syahirah ashaari' sendiri dan bagaimana gadis itu.
sebab aq ni manusia yang tak dapat nak minta orang pandang aq dengan versi aq
aq hanya mampu iyakan setiap versi yang mereka pandang aq..
kerana aq rasa setiap hari aq buat khilaf, aq sangat-sangat berharap orang sekeliling dengan aq beri teguran
cakap salah yang aq buat dan tegurlah dengan versi masing-masing sebab aq tengah belajar terima kekurangan diri
aq tak marah dan aq tak akan melenting, ini memang satu yang aq cuba lakukan supaya aq jadi yang senang di mata semua orang
aq bukan niat nak puaskan hati semua orang tentang aq, aq cuma harap aq tak ada masalah dengan sesiapa
sebab aq takut esok aq tak ada dan tak mampu minta maaf lagi *okeyh, ayat klise lagi*
tapi jujurnya, itu satu sebabnya aq kerap cakap yang tolong tegur dan tolong maafkan salah aq
*point-kita tak sedar salah kita, dan orang sekeliling saja yang perasan salah yang kita buat*

ad seorang kawan tanya, aq iri hati pada dy ke?*senyum* kalau dulu aq rasa memang aq pernah iri hati dengan dy, kehidupan dy yang bagi aq penuh kebahagiaan
tapi sekarang aq rasa semua tu dah tak ada, aq fikir masak-masak.. renung diri sendiri dan fikir dan kerap fikir, aq tak ada lagi rasa itu
sebabnya aq mula belajar redha dengan ikhlas dan versi kebahagiaan aq dengan orang lain tak sama *hidup kita ditentukan sebelum kita lahir*
kalau boleyh, aq nak jadi yang matang.. yang orang respect aq dengan kemampuan yang aq ada dan aq tak berfikir untuk semua kesakitan lagi
kalau aq tak bergerak, aq takkan berubah dan aq asyik rasa aq betul dan kalau aq berubah tak ada kena-mengena dengan orang lain
aq berubah kerana ALLAH bagi jalan dan petunjuk dan mudahkan langkah aq nak bergerak ke arah lain.
aq harap arah itu yang lebih baik :)

simpanlah setiap moment kisah sebagai panduan, tak salah rasanya kalau kita berubah menjadi yang lebih baik
hidup kita tanggungjawab yang perlu kita lunasi dan belajarlah dari setiap perkara di persekitaran

-semoga ALLAH merahmati hidup awak, sahabat-

tragisINI

and finally
i keep smile and smile

Thursday, March 29, 2012

antaraSAHABATdanKAWAN


~mereka tengah berbicara tetapi aq sedang menaip dengan pasang earfon~

ada seseorang tiba-tiba cakap pasal beza sahabat dan kawan, dan itu pesanan berunsurkan nasihat.. mungkin usia aq dah menjejak dewasa tetapi aq masih tak dapat beza antara dua perkataan ni dengan lebih mendalam.. seyesly, aq tak tahu pun yang ada beza untuk dua perkataan ni dan aq anggap sama je..

*fikir sekejap*

iya, aq punya banyak kawan dan alhamdulillah sepanjang bakal menginjak ke usia 22 tahun ni aq punya sahabat yang sangat aq hargai, sayangi dan kasihi.. part of mylife and i heart them, insyaALLAH mereka sahabat yang baik pada aq..


apaMAKSUDdia?

fikir dan fikir :)

hujung minggu lepas dan lepas, maksudnya dah beberapa kali lepas.. hanya keluar pada waktu kaum Adam menunaikan Solat Jumaat, maksudnya time 'dalam hati harap tak ada lelaki kat shopping mall' dan seriusly harapan adalah meleset. sebenarnya, keluar untuk hari tu sebab nak cari barang sikit.. mula-mula jejak kaki ke ke bangunan besar tu, pandang a couple yang sangat sweet :) mean sweet tu..erm, okeyh..loving..

a : pakwe dy kot? erk, check jam eh sekarang pukul berapa?
b : sekarang baru pukul 1.35..awatnya?
a :bukan hari ni hari jumaat ka?
b : ya la, apa masalahnya *blurr*
a : sembahyang Jumaat la weyh, apa lagi *pandang jam lagi*
b : erk, japgi dy balik kot *cuba positif*
a :rilex je weyh, ramai pulak lelaki ya time-time camni..
b : Jumaat macam budaya, bukan tanggungjawab *senyum*
a : maksudnya?
b : akhir zaman semua valid adat je, agama tu letak tepi-tepi..
a : dy tak malu ke jalan time-time macam ni?
b :  time orang sembahyang jumaat dan dy shooping?
a : ya la./ tengok..rilexnya
b : *diam*
jangan tanya aq apa pandangan aq tentang hal ni, secara betulnya memang senang nak tengok lelaki yang berkeliaran time Solat Jumaat tambah-tambah kat bandar-bandar dan statement aq bukan cakap orang lelaki kat kampung yang semua pergi Jumaat.. aq tak ada bukti nak cakap pasal ni.. tepi seyesly, amat kecewa dengan perfomance kita sebagai ISLAM dan MELAYU.. sampaikan kawan aq lelaki dan dy chinese cakap, "eh, hari jumaat pukul 1 kan lelaki ISLAM solat jumaat..mana boleyh buat meeting time tu." .. malu sendiri time tu dengan cadangan yang dirasakan tak berasas..fenomena dan realitu..
 

Wednesday, March 28, 2012

kisahSEKEPINGhati

bagi hati pada yang punya
ini kisah sekeping hati.. yup, sekeping hati yang pernah kena hancur sampai jadi berkeping-keping lepas tu cebisannya masih tak mampu nak dikutip dan dicantum balik pada tempat asalnya sampai terfikir susahnya nak baikpulih semuanya dan kembali normal. masa nak baikpulih bukan bergantung pada tempoh tetapi lebih kepada cara tanggungjawab itu dilaksanakan untuk baikpulih sekeping hati.

a : *muka moody* 
b : kau kenapa weyh? teruk benar gayanya muka tu..
a : kenapa orang lain boleyh bahagia dan aq tak dapat rasa semua tu?
b : sapa cakap kau tak dapat rasa semua tu?
a : aq sendiri rasa yang aq tak bahagia, kenapa aq yang kena rasa semua ni?
b : apa rasa bahagia pada kau?
a : cuba kau tengok tu *jari menunjuk ke arah sepasang couple yang tengah bergurau*
b : itu bahagia bagi kau?
a : ya la, tengok..diaorang senyum dari tadi dan girl tu asyik senyum je.. bahagia kan?
b : kau kecilkan skopnya, bahagia ni bukan pada senyum.
a : kalau kau senyum tak maksud kau bahagia ke?
b : dear, kalau kau definisi bercinta tu bahagia macam couple tu.. kau kecilkan daya fikir kau.
a : sis, susah nak bahagia kan? i just need 'him' yang boleyh bahagiakan aq macam orang lain dapat tapi 
b : ... tapi kau tak dapat? sis, kau tutup hati kau kan?
a : sis, love is stupid when you noe da wrong person dan aq keep jumpa orang yang salah..
b : dear, kau tahu tak? 
a : tahu apa? *muka tak selesa dan kecewa*
b : bahagia tu letak dalam diri kita, maafkan kenangan dan senyum pada hari mendatang..insyaALLAH semua akan baik-baik.
a : sis, ingat senang ke nak positif dalam hidup?
b : make an effort dan kau akan rasa bahagia.
a : sis, hati aq berkeping hancur, sangat sakit dan sangat kecewa *menitis air mata*
b : dear, satu hari akan ada orang datang dan betulkan hati kau tapi kau kena simpan hati kau baik-baik sampai kau jumpa 'dia'.
a : ada ke, sis?
b : ada, dear..insyaALLAH..banyak berdoa kat ALLAH

kalau cakap dari hati seorang gadis, aq merasai kesakitan dia dengan hati berkeping hancur dan jadi cebisan kecil-kecil yang susah nak digamkan semula.. sakitnya susah nak diceritakan pada orangg untuk difahami tetapi sungguhnya meletakkan kebahagiaan pada hati itu perlu dengan sedikit azam yang kuat menyapa. sebagai seorang yang rapat dengan dy, aq mula berfikir cara nak hapuskan air mata yang sering keluar kerana sekeping hati yang dipermainkan dan dy kecewa di hadapan aq yang banyak meniupkan semangat kepada dirinya.. aq sayangkan dy sebagai kawan yang banyak bergurau senda tetapi dy tak mampu lupuskan kenangan lalu dengan kuat.

tersungkurnya dy seperti bawa diri aq sekali sebab aq merasakan air mata yang sering tumpah dengan kekuatan yang sukar dibentuk itu buat dy sering pasrah dan kalah denga tuntutan rasa. bagaimana bahagia pada aq? kalau dulu, kenalilah aq dari kisah dulu dan orang akan cakap senangnya jadi aq sekarang, cukup susah sebenarnya mencari bahagia dan aq merasai kasih itu dengan mencintaiNYA.. beberapa bibir berbicara, 'untungnya jadi, aina', 'bahagianya jadi, aina'.. siapa kata untungnya jadi aq? senangnya jadi aq dan bahagianya jadi aq..

kalau dihitung menjadi aq mungkin hidup kamu lebih manis sebab aq manusia yang banyak khilaf, yang banyak salah dan banyak kesakitan yang aq rasakan, namun bibir aq cuba mengukir senyuman semampu boleh supaya aq lebih positif, supaya tak ada orang simpati dengan aq dan aq takut menyusahkan banyak orang jadi 'senyuman itu hanya bahagia yang aq gambarkan'..


sis, 
mencari kekasih halal itu banyak caranya dan satu cara yang manis adalah berdoa pada ALLAH selalu supaya kamu jumpa orang yang betul dan tak salah lagi..  mencari 'jodoh' tu macam mencari keperluan kita dan kerap kali aq cakap sis, cari pemilik tulang rusuk kamu yang boleh menjadi imam pada sebuah perkahwinan tetapi kamu kerap cakap kamu tetap nak dia yang tengah bahagia dengan orang lain. 

sis, 
lelaki yang akan jaga kamu adalah lelaki yang takkan menyakiti hati kamu walaupun dengan tidak sengaja dan dia membuatkan kamu rasa bahagia bila kamu dengan dia. dia kan buat kamu tenang walaupun dia hanya cakap 'ya' setiap kali kamu bercerita dan kamu selesa dengan dia seadanya. bukan bermaksud dia perlu jadi perfect dalam semua segi tetapi yang melengkapkan kekurangan yang kamu punya dan kamu melengkapkan kekurangan yang dia punya sebab perkahwinan itu melengkapkan antara pasangan.

sis, 
kamu bukan orang pertama yang cakap untung jadi aq yang bahagia... kamu tahu kisahnya dan kamu tahu jalan aq pernah lalui dan kamu kerap kata aq tak faham perasaan kamu, iya sis memang susah nak faham perasaan kamu tetapi sis, tengok kamu terluka buat aq nak menangis sama walaupun kamu cakap aq tak faham perasaan kamu.. sis, aq kerap pesan yang 'hargai bukan bererti siksa diri sendiri'.. 

much need you and luv u my sis
-ur lovely friend-

Tuesday, March 27, 2012

persepsiITUkepercayaan

persepsi sebenarnya dibentuk berdasarkan kepercayaan yang kita punya
versi ini. versi itu. dan macam-macam versi kisah kita yang orang lain dengar dan orang lain tolong judgekan untuk kita sampai kita tak mampu menggelakan dan berdiri depan mereka dan jelaskan perkara sebenar sebab kita tak mampu dan tak berkuasa menarik hati mereka untuk mereka percaya. sungguh susah untuk menjelaskan persepsi kita tentang sesuatu perkara kepada orang lain yang mempunyai kepercayaan yang telah dipegang. semuanya bergantung pada berapa banyak kepercayaan yang ada dan versi cerita yang mereka dapat. persepsi tu sebenarnya kepercayaan yang kita sendiri tahu kayu pengukurnya.

banyak perkara yang jadi adalah sebab persepsi dan cara kita laksanakan persepsi itu sendiri. sebagai contoh, kita akan anggap seseorang itu baik pada pertemuan pertama dan itu persepsi pertama yang takkan berubah sampai kita berkenalan dengan orang tu, selidik hal orang tu dan menjalankan hubungan dengan orang tu. persepsi pertama mungkin akan berubah dengan situasi, keadaan dan atmosfera kisah itu, mungkin orang tu akan jadi sangat berbeza dengan persepsi kita untuk satu-satu tuntutan yang kita tak mampu nak jelaskan sebabnya dan sebenarnya kita tak mampu pun tahu sebab persepsi itu sendiri.


nak mengubah persepsi mungkin dapat dilakukan dengan membina personaliti baru tapi susah sebenarnya nak ubah pandangan orang tentang kita sebab manusia tak perfect, kita tak mampu jadi sangat sempurna jadi.. senangkan diri dengan apa yang kita punya walaupun persepsi orang tentang kita adalah berbeza dan susah nak terima kenyataan orang tentang kita..


dear sis :)
alhamdulillah for a long conversation, sebenarnya rindu sangat nak cakap banyak-banyak macam tu pada awak sebabnya dah lama rasanya kita tak berkongsi kisah macam tu..bukan rasanya terlalu lama tetapi memang lama, kita bawa haluan masing-masing dan kita jadi orang asing untuk satu tempoh yang panjang.. sis, jangan ubah persepsi itu selagi mampu dan peganglah semampu awak sebab saya tahu awak sangat kuat untuk pegang kepercayaan itu :)
insyaALLAH, nanti kita cakap banyak-banyak lagi yup.. surely, alhamdulillah dan saya sayangkan persahabatan kita dan berharap saya mampu betulkan kesalahan yang pernah jadi.. anything, surely u still have me..

Monday, March 26, 2012

manisMANISsejuk

3 Jamadilawal 1433 


*speechless*

taip.padam.taip balik.dan padam balik
senyum depan skrin laptop lama-lama
ayat tersusun jelas tapi kaku nak menaip

alhamdulillah 
subhanallah terdiam lama dengan bait yang tersusun
insyaALLAH akan pegang amanah itu baik-baik selagi mampu
minta ALLAH permudahkan urusan ini..ameen

enjoy :)



mySIS :)


dear sis~~

.: bila kita siyes dengan seseorang, kita akan diuji untuk cinta itu:.



setiap cinta itu akan hadir ujian untuk ke arah kecurangan, maksud aq sis.. akan dibolak-balikkan hati kita beberapa kali sebab nak tengok keteguhan cinta tersebut, sama ada kita menang ataupun kita kalah dengan perasaan itu. masa aq nak menaip ni aq tengah bayangkan muka kau yang agak siyes sambil tengok aq yang tengah buat muka bersalah, aq tak pandai nak nasihat dan aq tahu kau tak minta nasihat dari aq yang masih belajar tentang perkataan 'cinta' itu sendiri dan aq masih mengutip kenangan-kenangan lepas supaya aq tak lakukan kesalahan yang sama sewaktu aq tengah ber'mahabbah' sebab bagi aq semua itu akan jadi kayu pengukur sama ada aq mampu atau tak menjaga perasaan dengan sebaik mungkin dan semampu aq. 

cinta lain yang hadir sewaktu kita sedang menjalani hubungan yang serius dengan 'bakal kekasih halal' adalah dugaan yang sangat susah untuk ditafsirkan, tambah-tambah pulak 'a man' yang kita pernah adore hadir dengan seribu pertanyaan di benak kita, tapi sis.. jangan pandang belakang balik dan catch-up benda tu dan lepaskan orang yang sayangkan kita untuk orang yang baru nak tahu kita pernah sayangkan dia.. maybe tak proper jugak aq kata, dia takkan stay lama dengan kita sebab dia 'ujian' dan aq pernah dengar orang kata yang 'no u-turn' dalam bercinta.. memang macam satu bonus bila lelaki yang pernah dapat tempat kat hati kita sayangkan kita balik macam kita pernah sayang kat dia dulu..

sis, 
aq tahu kau berkerut masa tengah fikir semua ni, dan siyesly aq cakap 'abang ipar' is da best part in your life.. anggaplah yang 'lelaki' tu hadir untuk menguji kisah kau dengan 'abang ipar' dan stay senyum dan hargai hubungan baru sebab 'abang ipar' sangat sayangkan kau dan aq dan hadeq nampak kesungguhan dia untuk kisah kau dan dia.
jangan fikir banyak sangat pasal kenangan lepas yang dah pergi tinggalkan kita sebab setiap orang akan belajar banyak kesilapan untuk itu dan berdiri atas memori yang telah lepas dengan satu kepercayaan baru itu perlu.. tetapkan hati dan banyak berdoa ALLAH mudahkan ujian untuk kisah kau dan 'abang ipar', insyaALLAH sis semuanya akan tenang seperti selalu.


much love you my sis
-talang-

Sunday, March 25, 2012

melepaskanDULU

pernah berjalan satu hari dan melakukan aktiviti yang pernah disukai
satu hari suntuk keluar dengan melaksanakan aktiviti kegemaran ;)
~shopping~
tapi kali ni rasa tak semanis shopping seperti semester-semester lepas
walaupun banyak barang yang dihajati berada ditangan, tak rasa seronok jugak
apakah kena kali ini? pandang sekeliling
rungkai satu-satu helah yang jelas, terikat dengan keseronokan di sini
~disini~
betulkan niat di tengah orang ramai dan senyum sendiri
hilang rasa keraguan itu, rasa tersesak dalam orang ramai
~dulu~
kenangan yang membesarkan pengalaman sekarang
memori yang terukir kemas dalam simpanan dengan akal kesal yang masih tak berhenti
kalau dulu tak wujud? kalau dulu tak ada?
kalau dulu tak pernah bersua? kalau dulu tak pernah kenal?
kalau dulu tak pernah terikat perasaan manusia?
dan kalau dulu, aq bukan watak itu..
watak waktu dulu?
~aq bukan sekarang dan aq bukan hari ini~
aq bersyukur untuk dulu yang banyak menjadi aq sekarang
aq bersyukur untuk dulu yang membuatkan aq beringat
aq bersyukur untuk dulu yang buat aq kenali aq sekarang
aq bersyukur untuk dulu yang membina karekter baru
dan
~dulu yang menyakitkan akan aq jadikan panduan~

aq takut untuk melangkah ke hadapan
aq takut untuk sebuah janji 
aq takut untuk sebuah pengharapan
aq takut untuk sebuah kewajipan
dan aq takut aq tak mampu

tapi

aq tahu sampai masa aq kena jadi lebih berakhlak sebagai ganti dulu
aq tahu masa muda aq semakin suntuk
semakin tinggalkan aq untuk membaiki carik diri sendiri
aq mahu lepaskan dulu dan aq mahu hargai sekarang
aq mahu matang dan berhemah
aq mahu jadi manis untuk semua orang
aq mahu jadi yang baik untuk semua orang
sebab aq takut esok aq tak ada
aq takut dicerca kerana aq khianat di dunia

~far away to chase but i won't deny i need it~

.: mahar cinta - deevotes :.


Bukanlah aku sengaja
Melindungi rasa di jiwa
Namun bimbang diri kan terleka
Hanyut dibuai angan dan mimpi indah
Hingga terabai segala cita
Sedang khayalan tak menjanjikan
Segunung kebahagiaan
Sebagai mahar hantaran

Apakah mungkin engkau mengerti
Setiap cinta yang dilafazkan
Bukanlah sekadar mainan
Tetapi sebuah janji


Andainya dapat engkau mendengarkan
Suara dihatiku melagukan rindu
Kiranya engkau bias mentafsirkan
Setiap bait kata-kata yang terungkap

Saturday, March 24, 2012

mintaALLAHsayang

Ustaz » Kenapa kamu bercouple dengan dia???

Remaja » Sebab saya cintakan dia la ustaz ♥ 

Ustaz » Apa jadi kalau kamu tak couple dengan dia?? 

Remaja » Saya rasa hidup saya tak bermakna ustaz. saya sanggup mati untuk dia.

Ustaz » Boleh kamu tutup hidung dan mulut kamu untuk 15 minit?

Remaja » Ustaz ni gila ke? Mati la saya kalau macam tu.

Ustaz » ISLAM itu ibarat oksigen kepada manusia.. Tanpanya, kamu akan mati..
Bukankah ALLAH telah buktikan cinta NYA kepada seluruh manusia? Kamu sanggup mati untuk cinta manusia tapi sanggupkah kamu mati untuk pencipta cinta itu? 



Renung-renungkanlah..

p/s » Cinta ialah hadiah terbaik daripada Allah. Tetapi, patutkah kita lebih mencintai hadiah tersebut daripada pemberinya? Sama² muhasabah diri..
 

mimikMUKAsehat

schedule yang diupdate setiap hari

dengan muka yang sudah yakin 'sehat', pulang ke UPM di hantar.. beberapa hari lepas dijemput untuk ke hospital menyakini sakit yang mengurung diri :)
lima hari cuti dari dunia kampus, mata jadi gelap arah nak balik dah jejak kaki kembali menempuh beberapa sisa minggu semester empat berakhir.
masuk ke bilik, letak barang ke tempat asal. kemas satu-persatu sehingga terperasan catatan yang tercatat di 'schedule' yang ditinggal kosong dari hari khamis ke sabtu.
'semoga cepat sembuh.. :)' ark, terharu kat situ beberapa detik. 
~untunglah ada orang sayang, ingat dan rindu~

mr.x dengan my fav book 
sepanjang empat hari di rawang, ada resah gentar dengan charge hp tak bawa.. habesla mr.x kesayangan sudah habis battery, jangan rosak sambil buat perangai tak boleyh on.. banyak notes penting dalam gajet putih itu.. siyes sayang kot benda kecik yang penuh poket ni walaupun dah mcm oldskul  gayanya, tak macam samsung yang comeyh2 menari depan mata minta dibeli segera. *hold semester dulu*

take note yang dipantau setiap hari

10 assignment kot yang belum ditaip lengkap :) masih boleyh senyum ke? alhamdulillah sahabat yang sekumpulan telah proceed dengan proposal assignment *bila nak balik kampung ni?*. Balik dengan kesyukuran dengan note yang telah diphotostat oleh hadeq dan MC yang telah diserahkan kepada lecture, rasa sedikit lega dengan bantuan teman-teman yang memahami. alhamdulillah, semuanya diatur dengan bantuanNYA dan dengan kasihNYA yang melimpah-ruah. Syukur :)

..fate has been given, it depend to the owner to stay or to leave the fate..

meja study yang makin sarat dengan barang

setiap detik, ada yang makin banyak perubahan. semakin takut untuk melangkah, semakin kalut untuk pergi.
semakin ada senyum di bibir, semakin rasa banyak yang menyokong, dan semakin melewati zaman kanak-kanak yang sudah pergi, dewasa menyapa dengan mengharapkan pengorbanan yang perlu dituntuti.

cerita di PKU
cerita di HSerdang

cerita di PKU menyapa dengan beberapa kali aq pujuk doktor agar tak masukkan air, sakit kena cucuk dengan nurse sebelum masuk air dan nak tunggu tiga jam sampai air itu habis satu dugaan perasaan jugak. Doktor berkeras dengan senyuman dan aq terpaksa setuju, panggilan telefon awal pagi disapa oleh maknjang yang masih meng'update' kesihatan diri. talong temankan ke PKU, hampir dua jam sesi masukkan air tamat dan aq balik ke kolej berehat. abang mula resah dan malam dia datang dengan wajah kepenatan namun bibirnya masih menyapa dengan senyuman yang aq suka. 

en. ariff :) saya sayang awak banyak-banyak. 
terima kasih buat abang yang masih mahu melayan pelbagai aduan dan resah yang adiknya hamburkan dan dia masih tersenyum walaupun katuknya terjelas di sebalik wajahnya *gambar lama abang, siyes suka capture gambar bila dia drive*. abang hantar ke rumah mak njang dan beberapa kali dia pesan, macam-macam perkara yang aq sendiri nak senyum tapi alhamdulillah dia menjalankan amanah dengan baik walaupun dia ada komitmen lain. 9 jenis ubat, masuk menyapa kerongkong dengan keadaan tak selesa dan penat melayan pelbagai warna ubat. letak, pegang, letak, pegang dan mak njang marah baru telan. dah mula risau bapa saudara dan mak saudara di kampung dengan tahap kesihatan, mak ayah tak payah cerita.. selalunya aq yang call kedua mereka namun sejak sakit sampai dua tiga kali terlayar gambar mereka berdua di wajah mr.x.. risau apa gayanya anak mereka yang masih melurut sakit.. *rindunya nak jumpa mak ayah, nak dengar mereka berdua bagi beberapa nasihat di depan-depan dengan mimik muka penuh kasih sayang*

i'm da girl who are waiting a rainbow in the thunder that neever take place

semoga di beri kesihatan untuk hari-hari yang mendatang 

menaip sambil dengar lagu ni :) 
*just crop lirik untuk bahagian yang penting je*

Ya Allah tidak ku pinta yg menawan
tidak kuharap yg hartawan
bukan jua kerna kedudukan
cuma kudamba insan yang sepadan


Kasihnya sejati bukannya kerna paksaan 

biarpun derita yg menjadi rintangan
ketulusannya yg tiada bandingan

versiKITA



katanya, sepintas lalu sahaja.. berbisik seperti angin jauh yang menyapa
terkadang versi dia dan versi aq macam langit dan bumi
kisahnya jauh dan berpaksi pada pegangan yang dia yakini
jadi versi dia lebih detail, tersusun dan lebih manis dari aq yang versi sendiri
mungkin versi aq hanya ayat naungan sendiri, pengalaman yang banyak aq pelajari
dan versi dia berdasarkan sakit perit yang pernah dia lalui
bahasa dia lebih hemah tinggi dan tersusun sendiri seakan diam terdengar
malah versi aq ikut sedap hati nak keluar, ikut mana ayat dulu tergambar dan terus terjun dari bibir
versi kelat dan versi apakah itu? nasihat aq mungkin agak pedih
tapi versi nasihat dia manis, dengan ayat terselit ketawa di hujung kata

satu orang satu versi dan satu orang satu cara
boleh pilih sama ada batu.pasir. atau .api,
mungkin dia versi pasir yang seakan golongan tanah yang tenang
tak pernah dia mengiyakan soalan kendiri versi aq
aq versi mana?

= bila nak berubah versi ni, aina? =

Friday, March 23, 2012

currentlyFINDdaREASONS


gain more and learn more
stated of you know more
(sila klik link di atas)



mesinMEMORI

sebanyak masa yang ada. sebaris senyuman yang muncul
kaku pada cermin. mimik muka sendiri dengan pelik
senyuman yang pelik. agak pelik mungkin
dia opera diri sendiri. menenggelam semua yang dia pasti
bibir terkunci sendiri. meragau-ragau satu mesin memori
yang mungkin dia pernah kesali dan pernah dia hargai
tetapi mesin itu tiada butang balik ke masa silam untuk dituntuti
jadi. dia hanya mampu cakap dia mengeluh dalam diam
dia senyum seakan tanda kepuasan. tapi.
siapa dapat baca hatinya yang tak mampu mengukir girang
dia hanya punya cerita versi dia sendiri yang tak mampu dirobek anak mata orang lain
dia.dan versi dia.dan aq hanya dapat teka.
apa kisah dia sendiri? mana mesin memori

Thursday, March 22, 2012

pandangPADAdia


~pulp~

pen jatuh dari pegangan, mengutip kembali alat tulis itu dan tersenyum pada beberapa mata yang memandang penuh tanda tanya dengan senyuman di bibirnya.
"nampak ceria hari ini, ada apa-apa ke?" soalan pertama setelah kuliah awal semester bermula, dia hanya menggeleng dengan senyuman lagi.
dia meletakkan senyuman di bibirnya pada setiap wajah yang ditemuinya, menyapa mesra semampu dirinya terhadap insan-insan yang dikenali.
"sehat tak kau? asyek senyum je." persoalan dengan nada sedikit mengusik membuatkan dia hanya tersenyum lagi, menggeleng lagi.
apa yang ada padanya setelah kuliah berdetik tiga minggu, dia masih tersenyum dengan senyuman sama.
"kau ni ada yang tak kena ke?" ada suara lain pula yang menyapa dia, namun dia masih lagi mengekalkan senyuman yang sama.
seolah-olah ada sesuatu di wajahnya yang sukar ditafsir, apa yang terjadi sepanjang dia cuti semester?
senyuman yang sama dan helah diamnya yang menjadi tanda tanya pada banyak orang.
mungkin dia sahaja yang punya jawapan senyuman mesra yang menyapa dan ledakan ketawa yang kurang..
pembawakan diri yang berbeza mungkin untuk tunjuk dia matang, tetapi itu semua dia saja yang punya percaturan.

wish.I.AM


apa ada pada kisah itu? apa yang istimeawanya kisah itu
menekur jemari sendiri.tutup mata rapat-rapat. senyuman tak terukir.
menjalar sekeping hati yang robek.parah. berdarah dan terkesan calarnya.
pedih menekan seakan seluruh saraf. sakitnya perit dan mendukakan.
itu bicara kenangan yang telah pergi. kekuatan yang cuba dipacu sendiri.
semakin mengusai diri. urat saraf rasa longlai kembali. satu-satu mencuit diri.
menggugat perasaan sendiri. kekuatan yang sudah tegar berderai sendiri.
hilang dan runtuh satu-persatu. menekur jemari lagi. duduk dan mengutip lagi
entah ke berapa kali. berada di tempat yang sama dan mengutip kekuatan yang sama
entah berapa kali lagi harus melalui sakit yang sama.melalui detik yang sama
fobia.trauma.paranoid

Wednesday, March 21, 2012

tusukanPERLAHAN

beberapa titis darah menitis di atas cadar putih
mengelap perlahan dengan telapak tangan yang sudah berona putih lesi
mengucap beberapa kali
pitam kepala tersa pening dan perit
sakitnya menusuk lagi
senyum pada beberapa orang kakitangan yang bertugas
menyapa pandangan mata yang seakan lesu
~semoga sakit ini segera hilang, kurang dan aq kuat~

Tuesday, March 20, 2012

letakSENYUMtawaDANniat


dahi disapa tangan perlahan
panas mendidih terasa meragut kerongkong
pedih dan sakit
jatuh pengsan jatuh
sakit yang mewakili tubuh
mata memejam erat dengan blanket ditarik kuat
kerongkong tak selesa
dua tiga panggilan di terima
merisik khabar dan kekuatan bermukim
kalau nanti pagi badan masih diasak waktu
abang sedia untuk bawa ke bangunan berbau kimia kuat
kerinduan ini dengan keperitan
munajat pada ALLAH supaya aq kuat


Monday, March 19, 2012

kisahDANkasih


nombor yang tertera di layar gajet putih itu membuatkan bibir hanya mampu menggaris senyuman nipis sebelum gajet itu dipekup ke telinga, sudah lama suara dy tak mengjengah ke cuping telinga aq.. Rasanya hampir setahun juga aq dan dy saling tak berhubung, salamnya di sapa dengan suara yang tergambar keresahan dan keperitan.. Dy rakan yang sama-sama menuntut ilmu di zaman persekolahan beberapa tahun yang telah pergi.

dy : letih la weyh, asyek bergaduh benda yang sama.. Kalau tiap-tiap hari boleyh sakit hati jugak, remeh betul
aq : apa yang remehnya? dah dua tiga tahun kot hang dengan dy.. tiba-tiba keluaq letih pulak, awatnya?
dy : dy tak faham aq, ntah la weyh.. serabut benar kepala aq nak fikir.. asyek gaduh-gaduh dan gaduh..
aq : gaduh tu la best, romantik apa (aq sengaja menyakat memandangkan suaranya sudah bertukar tekanan)
dy : cerk, kalau tiap-tiap hari tak ada romantiknya dah la.. naek meluat ada la, meluat sangat *suara rengusan*
aq : cuba cita satu-satu apa yang jadi?
dy : ntah la weyh, asyek gaduh ja.. kadang-kadang sampai setiap hari dan sebab perkara yang bodo-bodo ja pun.. tak serasi kot.
aq : *diam* tak serasi? dah nak masuk tiga tahun baru nak timbul isu serasi ka?
dy : ya lah.. lau serasi tak adanya bergaduh kan?
aq : emmm.. sapa kata?
dy : bagi aq kalau tak bergaduh maksudnya faham dan kalau bergaduh maksudnya tak faham
aq : okay3.. aq dapat point hang dah.. hang nak bagi tau yang bila bergaduh tu tak serasi dan tak bergaduh tu serasi?
dy : mestilah, lao serasi tak adanya bergaduh.
aq : cuba hang fikir balik, selama ni.. hang dengan dy ada gaduh jugak dan hang tak pernah kata penat, tiba-tiba penat tu yang buat aq pelik..
dy : mungkin dah lama sangat, dah tak ada manisnya kot *mengeluh*
aq : ajak la dy kawen cepat, kawen nanti mesti best sebab pegang tanggungjwab
dy : tak mau la aq, muda lagi kot.. ada ka patut hang suh aq kawen *nada suara pelik*
aq : hang bercinta untuk apa?
dy : *diam*
aq : betulkan niat weyh, lao hang nak kawen dengan dy..hang takkan rasa pelik-pelik macam ni dan bersangka baik
dy : aq tak tau la weyh.. doakan aq la ya, ni mesej duk masuk ni.. nak gaduh balik la ni.. erk *talian dimatikan*


lepas aq matikan panggilan, aq dapat satu point kat sini dan isunya adalah isu niat.. kalau ikut dari kisahnya, mereka bercinta pada pandangan pertama dan mereka sangat sweet bila bersama.. tapi bila dah sampai dua tiga tahun mesti akan ada masalah dan itu adalah perkara yang normal kalau bergaduh ataupun nak bermasam muka sebagai proses mengenali pasangan, jujurnya bagi aq letakkan niat pada permulaan hubungan sebab niat tu sebagai objektif untuk sesebuah hubungan sama ada kita pegang objektif itu untuk dicapai ataupun di buang.

serius susah nak bagitau macam mana susahnya nak tolong bila dah melibatkan konflik dengan orang yang kita kenal sebab kita tahu tahap penerimaan dan penolakan dy terhadap nasihat yang kita sampaikan. Tapi kalau secara universalnya, pasangkan niat yang betul dan belajar untuk kukuhkan niat supaya setiap maslah yang jadi kita akan pandukan niat tu balik, okeyh.. sebagai contoh pada permulaan hubungan just nak test market, dan tu pointnya.. sebab tu orang yang test market ni akan bajet dua tiga bulan je untuk ada pasangan sebab nak dapatkan orang lain pulak. Kalau dari caranya, memang betullah sebab dy capai niat ataupun target dy. Tapi cuba tanya orang yang bercinta lima enam tahun yang dah kawen, macam mana mereka dapat kawen selepas banyak pergaduhan yang mungkin berlaku sewaktu dalam hubungan dan mereka dapat kawen dan tetap sweet? mesti letak pada niat kan?

untuk sesiapa :) letakkan niat untuk hubungan yang kamu sedang lalui dan berjuang untuk niat tersebut tetapi jagalah batas-batas yang sememangnya perlu supaya niat itu dipermudahkan..

..gambate and smile..may ALLAH bless u always, dear friend..

Saturday, March 17, 2012

diaDANdiaSERTAkenangan

letak pen dan masukkan buku dalam beg, tengok member kat sebelah dan senyum saat telinga masih menangkap bicara classmate yang berada di kerusi belakang dewan kuliah. Seriusly, sem ni aq banyak dengar apa orang cakap daripada aq bercerita..dan kalau bercerita tentang apa-apa pun surely aq akan cerita pada hadeq berbanding coursemate lain walaupun kami rapat dan selalu hangout sama-sama.. *masih terkedu*

a : aq tengah cuba dan cuba dan cuba
b : tak nampak pun effort yang kau buat selain dari aq dengar kau cakap kau cuba dan cuba
c : ntah, kalau setakat cakap dan tak buat..tak payah la sis
b : aq penat dah dengar kau cakap kau cuba tapi kau masih tak berubah pun
c : aq rasa no turning point dan no u-turn, tak payah cakap yang kau berhajat ke arah itu
a : seyes beb, aq try kot nak lupakan dy..siot betul dy tu..argh..giler ni..
c : dah surely kau gila pun, gila nak sayang dy yang nothing..
a : weh, mana ada nothing kot..kau tak kenal dy pun dan kau cakap dy nothing..menimbulkan amarah ni
c : nothing and nothing.. surely nothing sebab dy memang nothing..ntah la sis, kau besar panjang dah kot
b : kalau kau rasa yang stay tu buat kau hepi, stay lah beb tapi jangan menangis nanti cakap kat aq yang kau sangat kecewa apa akan dy buat
a : sis, ingat senang ke nak rempuh kenangan satu-persatu dan kau yakin yang dy dah memang tak ada untuk kau dan kau yakin dy tak bahagia dengan another girl. he just need you at all.
c : cerk, aq tak percaya ayat semua tu..takat nak main-main and test market lepas la.. kau tu percaya sangat dengan apa yang dy cakap..bangun la terima kenyataan, weyh..penat aq tengok kau camni...
a : test market dengan bajet hot? dy bukan macam tu kot, kau tak kenal dy pun.. jangan judge sesuka hati je.
b : lao dy tak test market, kau tak jadi mangsa dengan ayat-ayat dy kot.. cuba tengok, mana hilang semua semangat kau lepas dy pergi. perlu ke kau hipokrit?
a : (suara mengeluh) aq nak positif dan maafkan dy
b : tapi kenyataannya tak kan? kau tak mampu nak maafkan dy
a : beb, aq mampu la..aq tengah cuba
c : aq tunggu sampai kita grad, nak tengok cubaan kau berjaya ke tak
a : (rengusan berat) entah


(Seperti Dulu by UNGU)
Tiada guna kau kembali .Mengisi ruang hati ini.Semuanya telah berlalu .Bersama lukaku
Tiada guna kau berjanji .Untuk setia menemani .Hatiku yang tlah terluka .Karna dustamu
Semuanya telah berakhir .Antara hatiku dan hatimu .Takkan ada cinta .Seperti yang dulu
Semuanya telah berakhir .Antara diriku dan dirimu .Takkan ada rindu .Seperti yang dulu
Semuanya telah berakhir 


menjadi pendengar tu baik, tetapi bila dah jadi pendengar... rasa teringin nak selesaikan pulak masalah orang semua ni dan bayangkan kita kat tempat orang yang hadapi masalah tu, sebenarnya semua situasi yang jadi adalah rotation dan kebanyakan orang pernah rasa perasaan tersebut, maksud aq 'pernah melalui' ataupun 'pernah dengar cerita yang sama' ataupun 'pernah diminta nasihat untuk perkara yang sama'
dump dan dump 
ataupun 
dumb dan dumb
we meet da wrong person before we found da real one coz ALLAH want we appreciated da right one. 

dear sis, 
surely awak tak baca blog saya dan surely awak tak perasan yang saya dengar keluh-kesah yang awak gambarkan pada kawan-kawan..

sis,
dalam nada suara itu terkandung kerinduan yang dalam buat jejaka tersebut, mungkin jejaka yang pernah mencoret bahagia kat hati awak ataupun dy pernah jadi kekasih hati yang menggembirakan awak tapi sis seriusly you never need him at all... he never deserve for you, cara saya nasihat saya macam kejam tapi sis kalau awak masih hidup dalam kenangan dan pandang dy sebagai satu sebab awak pernah bahagia, awak akan terikat dan rasa dy perlukan awak sampai awak asyik mengeluh tanpa make a step to leave.. awak akan nampak he such a perfect person.

tak ada orang yang sempurna dalam hidup ini, termasuklah cinta yang pernah dy hujahkan pada awak. ikatan hati yang dy pernah hubungkan dan dari gayanya macam dy tinggalkan awak for another girl. Sis, a boy just want a fun not a serious relationship yang buat dy terikat dan buat dy rasa perlu berkorban untuk banyak benda. find ' a man' yang boleh fikir pasal masa depan yang dan rasa dy bersedia untuk tanggungjawab sebab kalau awak stay dengan a boy, awak akan rasa point awak hidup dalam 'love fairytale' tu antara awak dan dy sahaja. AWAK dan DY sahaja yang membuatkan awak rasa tak perlu tanggungjwab untuk menyatukan hati dengan ikatan yang menghalalkan.

sis,
hidup kita bukan untuk 'everyone' tetapi untuk 'someone' yang memang menghargai kita dengan nada yang awak rasa selesa dan awak rasa bahagia dengan caranya. Tunggu tu boleyh, tapi awak mao ke dy balik pada awak selepas dy terima banyak kelukaan oleh orang  lain dan mengadu dy rasa bersalah tinggalkan awak? dan awak akan rasa "yes, he need me at all".. bukan macam tu sis, he never need u..dy tak perlukan awak tetapi dy perlukan 'kedunguan' awak untuk dimanipulasi. sorry for perkataan 'dungu'..surely, lao dy tahu dan dy perasan, he never leaves you dan bagi awak rasa sakit sorang-sorang tunggu dy.

dear unknown sis,
rasa dikhianati tu sakit dan rasa disayangi itu manis tetapi jarang sekali sayang itu dibalas tanpa dikhianati. Kalau awak rasa susah sangat nak lepaskan dy, awak mula perlahan-lahan dengan buang sesuatu yang buat awak teringat pada dy..mybe padam gambar dy dalam hp or lappy, lepas tu move pada barang yang buat awak teringat pada dy..macam baju, jam or apa2 awak tengok buat awak ingat dy (ingat yang dy menyakiti awak), lepastu ni part yang penting..
minta pada ALLAH dengan bisikan doa dan teruskan dengan Solat Sunat Hajat, minta parents doakan awak cepat lupakan dy sebab doa mak ayah ni lebih mustajab..give a try.. lepas tu belajar redha dengan ikhlas, bila benda tu jadi ikhlas awak akan rasa manisnya dugaan yang awak dapat dan ingatla yang "ALLAH takkan uji manusia lebih dari kemampuan hambaNYA"..ikhlas dan redha.

sis,
semoga awak jumpa orang yang hargai awak dan jagalah hati baik-baik dan jangan luka lagi.. semoga awak akan jumpa kekasih halal bukan 'kekasih yang adat halalkan'.. gambete and smile..


.: bicara emak - mak tak pernah lukakan hati anak mak dan tak ada orang pun dapat lukakannya, lukakan hati anak mak macam lukakan hati mak :.

.: bicara ayah : cukuplah sayang ayah sebagai lelaki yang wajib dan rindu pada ayah kan dapat pahala, belum lagi ayah serahkan tanggungjawab ayah pada mana-mana lelaki untuk jaga anak ayah :.

mungkinINIsebabTERJADI

~selsema yang berterusan~

ada baca dalam buku La Tahzan warna hitam baru-baru ni, tinta penulisnya menyatakan yang 'selsema menunjukkan diri dalam tekanan ataupun masalah yang cuba dirungkaikan'. Senyum pada malam yang gelap dan berharap diri masih kuat untuk menolak semua yang pernah menjadi sebuah memori yang sukar ditinggalkan dengan senang dan bibir kaku dengan senyuman yang masih dirasakan merodok hati orang yang melihat..senyuman yang 'sakit' dan anak mata 'suka' tergambar jelas supaya diri tak rebah lagi, tak jatuh lagi dan tak terkenang lagi

~khabarkan pada angin yang aq sudah mahu berdiri tanpa pandang belakang lagi~

fokus on assignment, ainatul syahirah ashaari "ingat amanah dan harapan keluarga"